Lekar

Varje lyckat kalas behöver lekar!

Kyckling

Kom alla mina kycklingar

För den här leken behövs en plan som är cirka 20 * 20 meter. Ett av barnen är vargen och ska stå mitt på planen, ett annat barn är kycklingmamman och ska ställa sig på ena änden av planen, vänd mot vargen. De övriga barnen ställer sig på motsatt ände av planen.

Leken börjar med att kycklingmamman ropar Kom alla mina kycklingar!, kycklingarna svarar Vi törs inte!. Då frågar kycklingmamman Varför det?, kycklingarna svarar Vargen kan ta oss!. Kycklingmamman ropar då Kom ändå!

Då vänder vargen sig om och nu gäller det för kycklingarna att ta sig från sin linje över till kycklingmamma utan att bli tagna av vargen. Alla kycklingar som vargen tar innan dom hinner över kycklingmammas linje blir vargungar i nästa omgång och får hjälpa vargen fånga kycklingar.

Hela havet stormar

Hela havet stormar

En sällskapslek där deltagarna ska gå runt ett antal uppställda stolar (en färre än antalet deltagare) till ljudet av musik. När en utomstående lekledare plötsligt stänger av musiken gäller det för deltagarna att så snabbt som möjligt sätta sig på en av de lediga stolarna. Den som inte får en egen sittplats då blir utslagen ur leken. Därefter tar lekledaren bort en av stolarna, startar musiken på nytt och leken går vidare. Vinnare blir deltagaren som sitter på den sista kvarvarande stolen.

Följa John

Följa John

En person är John de övriga deltagarna står bakom honom i ett led. John ska förflytta sig runt på olika sätt och de som följer efter måste göra exakt precis som John. Den som misslyckas blir utslagen och får vara John i nästa omgång.

Skattkarta

Skattjakt

En skattjakt är en perfekt avslutning på ett kalas, skatten kan bestå av varsin godispåse och kanske någon enklare leksak som ligger gömd i en spännande förpackning. Se till att barnen går tillsammans så att de inte försvinner vind för våg. Det är ofta lämpligt att man är flera vuxna som kan hjälpa till. Klä gärna ut dig till en pirat eller liknande när du ger barnen den första ledtråden eller kartan, det tycker de är spännande. Jag har själv genomfört skattjakten i två olika varianter.

1. Ledtrådar
Skapa 5-7 olika lappar med ledtrådar som leder barnen närmare och närmare skatten. Gå ut och göm alla ledtrådar utom den första på respektive plats för ledtråden. Se till så att födelsedagsbarnet antingen får den första ledtråden eller den sista som leder till själva skatten.
2. Karta
Är du duktig på att rita eller händig med datorn så brukar barnen älska en skattkarta. På samma sätt som för ledtrådar brukar jag skapa en karta som leder fram till nästa karta och tillslut till själva skatten. Det går så klart att både kombinera kartor med ledtrådar. Som utgångspunkt har jag ofta använt google maps och sen med hjälp av ett ritprogram modifierat kartan. Ett bra tips kan vara att lägga till bilder på saker som är utmärkande, t.ex. en gungställning osv.
Dans

Dansstopp

En väldigt bra lek att ha på lager på alla barnkalas.
Skapa en spellista med ditt barnsfavoritlåtar. Spela musiken och när du pausar musiken så ska barnen frysa i den position de för tillfället befinner sig i. När musiken startar igen så ska de börja dansa. Vill man göra det till lite mer tävling så kan det barn som sist fryser få sätta sig ner och vänta tills alla utom ett av barnen sitter ner.